Mityba

Ar cukrus kenkia sveikatai?

Sveika mityba su cukrumiVis daugiau dėmesio skiriame mitybai. Lietuvoje populiarėja ekologiški maisto produktai, daugėja sveiko maisto restoranų, ekologinių ūkių. Tokie maisto produktai kur kas brangesni už kitus, vien jais maitintis galėtų nedaugelis, o ir šių produktų gausybe parduotuvės kol kas negali pasigirti.

Įprastiniuose maisto produktuose netrūksta įvairių skonio receptorius džiuginančių priedų, taip pat ir baltąja mirtimi vadinamo cukraus. Cukraus labai lengva suvartoti kur kas daugiau negu reikia. Kaip rinktis maisto produktus, kad cukraus nebūtų  per daug, pataria Dietinės terapijos centro gydytoja dietologė Laura Romeraitė.

Kiek cukraus per dieną galime suvalgyti?

Pasaulio sveikatos organizacijos patarimu, iš cukraus gaunama energija neturėtų viršyti 10 proc.  visų dienos  kalorijų. Pavyzdžiui, jei per dieną suvartojame 2000 kalorijų, iš cukraus jų turėtume gauti ne daugiau kaip 200. Visgi anot tyrimų, iš cukraus gauname kur kas daugiau –maždaug 14 proc. paros energijos normos. Per metus suvalgome vidutiniškai 36 kg cukraus. 6 kg – vien  tik su įvairiais saldumynais, gaiviaisiais gėrimais. Taigi per dieną suvartojame 33 arbatinius šaukštelius cukraus.

Koks cukraus kiekis pavojingas sveikatai?

Pavojus sveikatai kyla tada, kai rekomenduojama paros cukraus norma dažnai arba nuolat viršijama. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į mitybą apskritai. Cukrus visų pirma yra energijos šaltinis, jo reikia ne tik kūnui, bet ir smegenims. Energiją gauname ir iš baltymų bei riebalų. Diabetu, nutukimu, kraujagyslių ir kitomis ligomis galima susirgti ir visai nevartojant cukraus, jeigu nuolat gausime per daug kalorijų. Turime sudeginti visas kalorijas, o norėdami atsikratyti svorio sudeginti turime daugiau energijos nei jos gauname su maistu. Visą likusią energiją organizmas paverčia riebalais.

Visgi neapsigaukite –jei ir neviršysite paros kalorijų normos, bet visą energiją gausite pvz., vien iš cukraus ar iš mažai vertingų perdirbtų produktų, mityba nebus tinkama. Gali sutrikti sveikata, nes organizmas negaus reikiamų medžiagų.

Ar yra sveikiausia cukraus rūšis?

Apie cukrų daug parašyta. Dažniausiai liaupsinamas natūralus rudasis cukrus, o rafinuotas baltasis vadinamas baltąja mirtimi. Kitos cukraus rūšys: fruktozė, sacharozė ir kitos. Pieno produktuose esanti laktozė – taip pat cukraus rūšis. Manoma, kad saldinti kavą ar arbatą geriausia medumi. Medus turtingas naudingų mikroelementų, bet karštis juos sunaikina ir lieka tik kalorijos. Todėl saldinti reikia ataušusį gėrimą. Be to, šaukštelyje medaus daugiau kalorijų nei  šaukštelyje cukraus. Organizmui nėra jokio skirtumo, kokį cukrų renkamės, svarbu , kad jo nevartotume per daug.

Ar cukraus norma priklauso nuo amžiaus?

Senstant lėtėja medžiagų apykaita, vyresni žmonės dažniau serga sąnarių ir kitoms lėtinėms ligoms, todėl mažiau juda. Taigi vyresniems žmonėms  patariama vartoti mažiau kalorijų, taip pat ir cukraus. Vyresnių žmonių  apetitas paprastai natūraliai mažėja.

Kaip tinkamai maitintis?

Svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kaip dažnai. Valgyti turėtume penkis kartus per dieną – pusryčius, priešpiečius, pietus, pavakarius ir vakarienę. Labai svarbu reguliariai – maždaug kas 3 valandas. Valgant retai, organizmas gauna bado pavojaus signalą ir įjungia apsauginį režimą – sulėtėja medžiagų apykaita. Todėl kito valgio metu organizmas kaups daugiau atsargų galimam bado periodui. Taip mus užprogramavo gamta.

Įvairūs grūdai, košės – puikus pusryčių maistas. Juose esantys sudėtiniai angliavandeniai subalansuoja gliukozės kiekį kraujyje, ilgam suteikia energijos ir sotumo, todėl mažiau norime saldumynų.

Daržovių ir vaisių per dieną suvalgykime bent tris porcijas. Per savaitę mums reikia bent 300 g riebios žuvies – lašišos, skumbrės ar kitokios. Visiems rekomenduoju valgyti mažiau riebaluose ir ant grotelių kepto maisto, o pamėgti troškintus  ir virtus patiekalus.

Ar visai atsisakyti gaiviųjų gėrimų ir desertų?

Cukraus poreikis, kaip ir druskos, nėra įgimtas. Todėl atprasti nuo šių maisto pagardų nėra sunku. Tik nenorime atsisakyti vienų ar kitų pamėgtų produktų. Bet tai ir nebūtina – daug svarbiau valgyti kuo įvairesnį šviežią maistą. Juk tiek pat kalorijų, kiek saldžiame deserte, galime gauti ir iš jogurtų ar suvalgę daugiau vaisių. Todėl nebijokite kartais išgerti mėgstamo gaiviojo gėrimo, suvalgyti nedidelę plytelę šokolado ar pyragaitį. Svarbu, kad tai netaptų kasdieniu įpročiu. Blogiau, jei nuolat save ribodami tapsime irzlūs, neteksime gyvenimo džiaugsmo. Tereikia atsakingai rinktis maisto produktus, vengti kraštutinumų ir nepamiršti saiko.