Prof. Rimantas Stukas apie mitybą vasarą

Rimantas Stukas patariaVasarą maitinamės šiek tiek kitaip, nors bendrosios sveikos mitybos rekomendacijos išlieka tos pačios ištisus metus. Vasara – palankus metas maitintis dar sveikiau, mat karštyje natūraliai suvalgome mažiau, renkamės liesesnius maisto produktus, valgome daugiau šviežių vaisių, daržovių, uogų, geriame daugiau skysčių. Taigi mityba tampa sveikesnė. Tai būtų beveik idealus maitinimosi variantas, deja, nemažai žmonių vasarą maitinasi netinkamai.

Dažniausiai vasarą pasitaikančios mitybos klaidos

Žmonės geria per mažai vandens. Pasirenka gaiviuosius gėrimus su dirbtiniais saldikliais, cukrumi, dažikliais ir kvapiosiomis medžiagomis, o šių gėrimų vertingiausia sudedamoji dalis – geriamasis vanduo. Be to, į gaiviųjų gėrimų sudėtį įeinantys dirbtiniai saldikliai ne slopina, bet didina troškulį, todėl tokių gėrimų reikėtų vengti. Šiltą vasaros dieną reikia išgerti 2,5–3 litrus skysčių, geriausia mineralizuoto ar silpnos mineralizacijos natūralaus mineralinio vandens, pasimėgauti nestipria arbatžolių arbata. Esant didelei kaitrai, mineralinio vandens reikėtų išgerti dar daugiau. Dar viena bėda – vasarą suaktyvėja piktnaudžiavimas lengvais alkoholiniais gėrimais (alus, sidras, kokteiliai). Jų jokiu būdu negalime priskirti prie sveikatai palankių skysčių.

Kadangi šiltuoju metų laiku nesinori daug ir sočiai valgyti, dalis žmonių įprastinį maistą keičia sveikatai nepalankiais užkandžiais ar greitu maistu, valgo įvairius traškučius, skrudintus gaminius, kepintus riešutus, įvairaus asortimento greitąjį maistą. Poilsiaujant gamtoje irgi užkandžiaujama įvairiais kaloringais produktais – traškučiais, fermentiniu sūriu ar kepta duona. Organizmas ne visada sugeba suvirškinti riebalus, tuomet jaučiamas pykinimas, sunkumas skrandyje, kyla raugulys.

Dauguma nepusryčiauja, o pusryčiams išgeria tik puodelį stiprios kavos. Reikia atsiminti, kad kava pasižymiu diuretiniu poveikiu, t. y. skatina skysčių šalinimą iš organizmo. Vasarą žmogus ir taip daugiau prakaituoja, išgarina didesnį skysčių kiekį, o su jais praranda dalį vandenyje tirpių vitaminų ir mineralinių medžiagų. Kaip ir bet kuriuo metų laiku, svarbu pusryčiauti. Pusryčiams tinka įvairių kruopų košės, kurias galima paskaninti šviežiomis uogomis.

Nors vasarą kaip niekada daug šviežių daržovių, dalis gyventojų jų beveik nevalgo. Šviežios daržovės yra ne tik puikus garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, bet ir sveikatai palankus užkandis. Pavyzdžiui, kaliaropė net ir viena gali būti suvalgoma priešpiečiams ar pavakariams.

Vasarą ypač svarbu atkreipti dėmesį į maisto laikymo temperatūrą ir į tinkamumo vartoti laiką. Greitai gendantys maisto produktai turi būti laikomi šaldytuve, o jei vykstate į gamtą – šaltkrepšyje.

Karštą vasaros dieną reikėtų vengti:

sotaus kaloringo maisto (lašinių, riebios mėsos, keptų mėsos gaminių, riebaluose keptų produktų);

sūrių produktų;

persivalgymo, didelių porcijų;

gėrimų su dirbtiniais saldikliais ir sintetiniais dažikliais, alkoholio, stiprios kavos;

greitai gendančių maisto produktų.

Taigi ir vasarą svarbu laikytis pagrindinių sveikos mitybos rekomendacijų – valgyti įvairų maistą bent tris kartus per dieną, gerti pakankamai skysčių – geriamojo vandens, mineralizuoto ar silpnos mineralizacijos natūralaus mineralinio vandens. Tarp pagrindinių valgymų – pusryčių, pietų ir vakarienės – užkandžiauti vaisiais ir daržovėmis. Maistas turi būti lengvas, neriebus, reikėtų vengti saldumynų. Vakarienei tinkami rauginto pieno produktai – kefyras, rūgpienis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*