Apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą
Vanduo yra būtina mūsų maisto raciono dalis. Specialistų teigimu, žmogus per parą turėtų išgerti 6 – 8 stiklines vandens, vasarą jo suvartoti rekomenduojama dar daugiau. Kokį vandenį gerti – fasuotą, iš butelių ar iš čiaupo – vartotojo pasirinkimas, nes visų rūšių viešai tiekiamas geriamasis vanduo yra saugus. Tačiau nesilaikant gamintojų rekomendacijų, kaip jį tinkamai vartoti ar saugoti, net ir kokybiškas produktas gali kelti tam tikrą riziką. Ką reikėtų žinoti, norint saugiai mėgautis daugkartinio naudojimo taroje tiekiamu vandeniu, atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Lipnickas.
Specialisto teigimu, kelerių metų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos statistika rodo, kad į Lietuvos rinką tiekiamas fasuotas geriamasis vanduo atitinka visus saugos ir kokybės reikalavimus, gamintojai atsakingai renkasi pakuotes vandeniui. Į daugkartinio naudojimo 18,9 l talpos tarą išpilstytą geriamąjį vandenį šiuo metu Lietuvoje gamina trys įmonės. Visos jos priskirtos mažos rizikos įmonių grupei, nes pažeidimų jose faktiškai nenustatoma. Vartotojų skundų dėl fasuoto geriamojo vandens saugos ir kokybės taip pat sulaukiama labai retai – per pastaruosius 2 metus buvo gautas tik vienas skundas.
Specialistas pabrėžia, kad gamintojų tiekiamas saugus ir kokybiškas fasuotas geriamasis vanduo gali būti užteršiamas netinkamai naudojantis, neprižiūrint daugkartinio naudojimo taros ar specialios vandens išpilstymo įrangos. „Vartotojai turi žinoti, kad norint iš naujo pripildyti vandeniu 18,9 l talpos daugkartinio naudojimo tarą, ją būtina kaskart dezinfekuoti. Geriausiai tą atlieka vandenį gaminančios įmonės, turinčios visą reikiamą įrangą. Teisingai prižiūrėti ir tinkamai naudoti būtina ne tik tarą, bet ir vandens išpilstymo įrenginius. Dažniausiai tuo rūpinasi vandenį pristatanti įmonė, tačiau jei nesudaryta atitinkama sutartis su tiekėju, atsakomybė už tinkamą įrenginių priežiūrą, taros keitimą ar dezinfekciją tenka patiems vandens vartotojams”, – sakė A. Lipnickas.
Į ką vartotojai turėtų atkreipti dėmesį, rinkdamiesi daugkartinio naudojimo taroje tiekiamą vandenį?
– Vieta. Labai svarbu, kad vandens pilstymo aparatai būtų statomi švarioje patalpoje, toliau nuo galimų taršos šaltinių, šildymo įrenginių bei apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių.
– Įrengimas. Vandens pilstymo aparatai turėtų būti pastatomi 10 cm nuo sienų, aparato galinėje dalyje būtina pažymėti jų pastatymo datą. Pagal ją galima nustatyti aparatų valymo ir dezinfekavimo laiką.
– Priežiūra. Vandens pilstymo aparatai turi būti valomi ir dezinfekuojami iki 4 kartų per metus, bet ne rečiau kaip kas 6 mėn.
– Naudojimas. Vandens pilstymo aparato lovelis vandeniui surinkti turėtų būti nuolat valomas ir sausas, nes čia susikaupęs vanduo yra puiki terpė daugintis mikrobams. Šalia vandens pilstymo aparato draudžiama naudoti kokius nors purškiklius. Prieš keičiant tarą ar liečiant vandens pilstymo aparato kranelius, būtina švariai nusiplauti rankas. Negalima dėti vandens talpų ant aparato įrangos, nenuėmus nuo kamščio apsauginio lipduko.
– Saugojimas. Pilnus vandens butelius rekomenduojama laikyti pakeltus nuo grindų, vėsioje ir apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių vietoje. Taip pat reikia sekti gamintojų nurodytus minimalius vandens tinkamumo vartoti terminus.
**Atidarius vandens talpą, vandenį rekomenduojama suvartoti per 14 dienų. Praėjus šiam laikotarpiui, nesuvartotą vandenį reikėtų pakeisti nauju. Pajutus neįprastą vandens skonį, kvapą ar spalvą, reikia nedelsiant pranešti tiekėjui ar platintojui.
VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA