Choleros protrūkis Kuboje

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras keliaujančius į Kubą įspėja dėl choleros grėsmės. 2012 m. liepos 12 d. Kubos Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino 85 choleros atvejus. Šios infekcijos Kuboje nebuvo pastaruosius 150 metų. Šiuo metu protrūkis lokalizuotas Granma provincijoje, daugiausia susirgimų yra Manzanilo mieste. Kubos sveikatos priežiūros specialistai mano, kad choleros protrūkis kilo dėl didelių karščių ir smarkių liūčių.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (toliau – ELPKC) duomenimis, Kuboje 2010 m. lankėsi 2,5 mln. turistų, iš jų – apie 800 tūkst. (32 proc.) europiečių. Europos šalyse kasmet registruojama įvežtinių choleros atvejų, dažniausiai susijusių su kelionėmis į Indiją ir Afriką.

ELPKC ekspertai mano, kad užsikrėtimo rizika turistams šiuo metu yra labai maža, jei laikomasi tinkamos higienos ir atsargumo priemonių.

Turistai choleros endeminėse arba epidemijos apimtose šalyse turėtų:

• gerti tik fasuotą geriamąjį vandenį ar chloru nukenksmintą vandenį;

• kruopščiai nuplauti visus vaisius ir daržoves išpilstytu į butelius ar chloruotu vandeniu;

• kuo dažniau plauti rankas, ypač prieš valgį;

• vartoti tik gerai karščiu apdorotus jūros produktus;

• nedelsiant kreiptis į gydytoją prasidėjus viduriavimui vandeningomis išmatomis;

• grįžus iš kelionės ir per 2–5 dienas pradėjus vemti ir/ar viduriuoti, nedelsiant kreiptis medicinos pagalbos.

Cholera – tai ūmi žarnyno infekcinė liga, kurią sukelia Vibrio cholerae bakterijos. Choleros sukėlėjams yra imlūs visų amžiaus grupių asmenys. Ligos inkubacinis periodas trunka nuo 18 valandų iki 5 dienų. Daugiau kaip 90 proc. užsikrėtusiųjų liga pasireiškia lengvai: jokių simptomų nebūna arba lengvai viduriuojama. 2–5 proc. užsikrėtusiųjų išsivysto sunkios ligos formos, pasireiškiančios stipriu vandeningu viduriavimu ir vėmimu, dėl ko prarandamas didelis organizmo skysčių ir druskų kiekis. Negydant tokie ligoniai miršta.

Pagrindinę choleros infekcijos nešiotojų dalį sudaro asmenys su besimptome infekcija ir sergantys lengvomis ligos formomis. Jie dažniausiai lieka neišaiškinti ir palaiko choleros vibriono cirkuliaciją aplinkoje.

Choleros sukėlėjas daugelį metų gali išgyventi vandens telkiniuose, todėl dažniausiai užsikrečiama geriant užterštą vandenį ar per tokiu vandeniu užterštą maistą, per ledą, pagamintą iš užteršto vandens, jūros gėrybes ir žuvis, kurios gaudomos užterštuose cholera vandens telkiniuose bei valgomi žali). Užsikrečiama ir per maistą, kuris ruošiamas užsikrėtusių ar sergančių cholera žmonių.

Cholera pasireiškia šalyse, kur nuolat trūksta švaraus geriamojo vandens, labai didelis gyventojų tankumas, žemas sanitarinis lygis. Keliaujantys į tokias šalis rizikuoja susirgti šia liga.

Vykstantiems į choleros protrūkių ar epidemijų paveiktas šalis gali būti rekomenduojama vakcina. Tačiau būtina įsidėmėti, kad pasiskiepijus susidaro trumpalaikis imunitetas ir nesusidaro 100 proc. apsauga. Todėl ir pasiskiepijus būtina taikyti ir kitas atsargumo priemones.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Beata Bukotaitė