Vitaminas E gerina atmintį ir padeda sergantiesiems Alzheimerio liga

Vitamino E reikšmė pagyvenusiems žmonėmsKasdien gaunančių vitamino E pagyvenusių sveikų žmonių atmintis gali pagerėti, o Alzheimerio ligos simptomai gali sušvelnėti – rodo tarpusavyje nesusiję JAV ir Europoje atlikti tyrimai.   

Amerikos medikų asociacijos žurnalas JAMA paskelbė tyrimo išvadas, kad švelnia Alzheimerio forma sergantiems asmenims, kasdien gaunantiems daug vitamino E ,sulėtėjo ligos progresavimas. Tokie ligoniai galėjo ilgiau atlikti paprastus kasdienius darbus ir jiems reikėjo mažiau aplinkinių pagalbos.

613 tiriamųjų buvo suskirstyti į keturias grupes, kurių nariai kasdien gaudavo vitamino E (tokoferolio), demencijai gydyti skirto vaisto memantino, kartu vitamino E ir memantino arba placebo.

Vidutiniškai 2,3 metų buvo stebima, kaip tiriamieji sugeba atlikti paprastus kasdienius darbus, pavyzdžiui, nusiprausti arba apsirengti. Nustatyta, kad gavusiųjų vitamino E tokie įgūdžiai kasmet vidutiniškai prastėjo 19 proc. mažiau palyginti su kontroline placebo grupe. Atitinkamai šiems tiriamiesiems reikėjo ir mažiau aplinkinių pagalbos. 

Mokslininkų išvada: šie duomenys reiškia, kad ligos progresavimas tyrimo periodu sulėtėjo 6,2 mėnesio. Be to, vitamino E gavusiems ligoniams per dieną vidutiniškai reikėjo 2 valandas mažiau priežiūros. 

„Rezultatai rodo, kad tokoferolis naudingas sergantiesiems švelnia Alzheimerio forma, nes švelnina funkcijų nykimą ir mažina rūpybos naštą”, sako tyrimo vadovas dr. Maurice Dysken iš Veteranų sveikatos apsaugos sistemos Mineapolio valstijos agentūros.

Tiriamiesiems buvo duodama didelė – 50 mikrogramų vitamino E dozė, ketvirtadaliu viršijanti maksimalią suaugusiesiems rekomenduojamą dienos normą, praneša medicalnewstoday.com. 

Jungtinės Karalystės Alzheimerio draugijos tyrimų ir plėtros direktorius dr. Doug Brown sako, kad JAV mokslininkų tyrimų rezultatai vertingi, nors ir negalutiniai, tad tyrimų reikia atlikti daugiau. Jis tai pat perspėja, kad itin didelės vitamino E dozės kai kuriems žmonėms gali pakenkti, todėl būtina tartis su šeimos gydytoju. 

Europoje atliktas tyrimas parodė, kad daugiau vitamino E organizme sukaupę pagyvenę žmonės turi mažiau atminties sutrikimų. Rytų Suomijos universiteto, Suomijos nacionalinio sveikatos ir gerovės instituto, Švedijos Karolinska instituto ir Italijos Perudžijos universiteto mokslininkų tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „Experimental Gerontology”.

Mokslininkai tyrė 140 vyresnių nei 65 metų suomių. Per aštuonerius metus trukusį tyrimą nustatyta, kad žmones, kurių kraujyje vitamino E buvo daugiau, rečiau kankino atminties sutrikimais. 

Pasak tyrėjų, įvairios vitaminas E yra kelių formų. Jų aštuonios ir visos turi antioksidacinį poveikį, įtakos atminties procesams.

Yra žinoma, kad vitaminas E organizme veikia kaip antioksidantas, apsaugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, lėtina senėjimo procesus, skatina organizmo audinių atsinaujinimą, stiprina imunitetą, mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Natūralūs vitamino E šaltiniai: nerafinuotas aliejus, kiaušinio trynys, kepenys, riešutai, žirniai, pupelės, špinatai, pieno produktai.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *