5 maisto produktai širdžiai

kad-sirdis-butu-sveikaSveikatos specialistai kviečia rūpintis širdimi ir kraujagyslėmis kad išvengtume šių organų ligų, įsijungti į aktyvesnį gyvenimo tempą. Dietologai primena ir sveikos mitybos svarbą – kai kurie maisto produktai taip pat gali prisidėti stiprinant širdį.

„Tinkama mityba labai svarbi bet kokių sveikatos problemų turintiems žmonėms. Be to, rinktis organizmui naudingą maistą rekomenduojama visiems, nes tai yra vienas iš būdų išvengti kai kurių ligų. Pavyzdžiui, širdies veiklai sustiprinti į kasdienį racioną įtraukite kuo daugiau maisto produktų, kuriuose nemažai kalcio, magnio, kalio, taip pat A, E, C ir B grupės vitaminų ir Omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių“, pataria gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė.

Dietologė nurodė 5 maisto produktus, kuriuos norintys padėti širdžiai turėtų įtraukti į kasdienį racioną.

Ruginė duona. Šiandien, anot gydytojos, duonos rūšių parduotuvėse gausu, tačiau širdimi susirūpinusiems žmonėms reikėtų rinktis ruginę duoną, pagardintą įvairiomis sėklomis. Ruginiuose miltuose gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių ir lanolino rūgšties. Todėl tokia duona naudingiausia širdžiai. Joje yra ir organizmui labai svarbių aminorūgščių – metionino ir lizino, o pastarasis kaip tik būtinas kraujodarai.

Lašiša. Norite turėti sveiką širdį? Vienas iš svarbiausių patiekalų ant jūsų stalo turėtų būti iš žuvies. E. Gavelienė tikina, kad  tikrai nesuklysite pasirinkdami lašišą. Ji, kaip ir dauguma žuvų, turi daug baltymų ir Omega-3 riebalų rūgščių, kurios stiprina imunitetą, gerina smegenų veiklą, atmintį bei yra širdies aritmijos ir aterosklerozės profilaktika. Anot gydytojos, žuvį geriausia kepti ant grotelių arba orkaitėje, bet be jokių riebalų, tinka ir virimas vandenyje arba garuose.

Aliejus. Augalinių riebalų – aliejaus širdį sustiprinti norintiems žmonėms gydytoja dietologė pataria suvartoti po 2-3  šaukštus per dieną. Aliejus – puikus mononesočiujų ir polinesočiųjų riebalų šaltinis, o jie gali prisidėti mažinant cholesterolio bei cukraus kiekius kraujyje. Naudingiausi linų sėmenų, alyvuogių, graikinių riešutų, rapsų aliejai.

Ispaninio šalavijo sėklos (chia sėklos). Kaip sveikatos šaltinis jos buvo žinomos dar actektų civilizacijoje. Pastaruoju metu šios sėklos itin populiarios – jos tinka prie bet kokio patiekalo. Chia sėklose gausu ląstelienos, Omega-3 riebalų rūgščių jose net 8 kartus daugiau nei lašišoje bei kalcio 5 kartus daugiau nei piene. Nuo šių medžiagų priklauso cholesterolio kiekis kraujyje. Gydytoja pataria patiekalus pagardinti ne tik šiomis sėklomis, bet ir maltais linų sėmenimis arba maltomis kanapių sėklomis.

Avietės. Gaila, kad šių uogų sezonas jau pasibaigė. Tai išskirtinės uogos dėl jose esančių polifenolių ir antioksidantų, kurie mažina organizmui padarytą žalą bei padeda atkurti širdies darbą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*