Kad švenčių saldumą neapkartintų sutrikęs virškinimas

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVaistininkų teigimu, šventiniu periodu kas trečias žmogus, apsilankęs vaistinėje, skundžiasi virškinimo problemomis: pilvo pūtimu, sunkumu skrandyje, pykinimu ir kitais nemaloniais pojūčiais.

„Šie nemalonumai – šventinio maratono pasekmė. Per šventes paprastai persivalgome, dar ir dažnai valgome riebų maistą. Skubėdami žmonės praranda saiką bei užmiršta maisto derinimo principus. O per didelis maisto, ypač riebaus, kiekis sutrikdo kepenų, skrandžio, kasos veiklą. Dėl to atsiranda nemalonūs pojūčiai “, – komentavo „Camelia“ vaistininkė Gintarė Krikščiūnienė.

Jos teigimu, virškinimo fermentų, gerųjų bakterijų mišinių, skrandžio rūgštį mažinančių medikamentų gruodžio pabaigoje nuperkama trečdaliu daugiau. „Šios priemonės efektyviai palengvina virškinimo sutrikimų simptomus, tačiau ne mažiau svarbi – profilaktika ir tinkami mitybos įpročiai“, – pataria G. Krikščiūnienė.

Pasak gydytojų, virškinimo sistemos ligos – vieni dažniausių sveikatos sutrikimų, o nesaikingas šventimas problemas tik paaštrina.

„Per šventes žmonės labai daug ir dažnai valgo, prisišlamščia įvairiausių maisto produktų, be to,mažai juda, daug laiko praleidžia sėdėdami prie gausiai nukrauto vaišių stalo ir televizoriaus. Neapsieinama ir be alkoholio. Dėl to dažniausiai skundžiamasi pilnumo, sunkumo jausmu, dalis tai įvardija kaip „nevirškinimą”, „skrandžio sustojimą“. Virškinimo sutrikimų simptomai: skausmas epigastriumo srityje, graužiantis rėmuo, pykinimas, kai kada ir vėmimas. Vieni suviduriuoja, kitiems viduriai užkietėja, taip pat pučia pilvą, vargina spazminiai skausmai. Visa tai gali aptemdyti šventes“, – sakė „MediCA klinikos“ gydytoja gastroenterologė Edita Jakubauskienė.

Gydytoja akcentavo, kad reikėtų sunerimti, jei šie simptomai kamuoja ilgesnį laiką, bendra būklė negerėja ir nepadeda namų vaistinėlėje esančios priemonės. „Gausus valgymas ir riebaus maisto, alkoholio vartojimas, gali sukelti rimtas komplikacijas: skrandžio, kasos ar kepenų uždegimus, išprovokuoti kepenų dieglį, gali atsirasti ar paūmėti opaligė. Paūmėjus šiems simptomams kai kuriems švenčių dalyviams tenka gydytis stacionare. Nors taip atsitinka nedaugeliui, apie šias pasekmes derėtų žinoti visiems ir stengtis jų išvengti“, – priminė E. Jakubauskienė.

Gydytojos teigimu, dažniausiai virškinimas sutrinka dėl pakitusio raciono, didesnio nei įprasta maisto kiekio, riebesnio ar aštresnio maisto, nesubalansuotos mitybos. „Virškinimo sutrikimus taip pat gali lemti blogai sukramtytas, paskubomis suvalgytas maistas. Dar viena prastos savijautos po švenčių priežastis – vėlyvas valgymas. Vakare, virškinimo sistema „atsipalaiduoja“, todėl pavalgius vėlai, dažniausiai nebevirškina taip gerai, kaip dieną“, – teigė gydytoja.

E. Jakubauskienė patarė nepersivalgyti, valgyti reguliariai, subalansuotą maistą, pakankamai vartoti skysčių. „Reikėtų rinktis kuo daugiau skaidulų ir baltymų turintį maistą, valgyti daugiau šviežių daržovių ir vaisių. Kita vertus, net ir riebiausi patiekalai nesukelia problemų, jei valgoma su saiku. Be to, valgyti reikėtų lėtai, nes sotumo jausmas atsiranda praėjus 15-20 minučių“, – vardijo „MediCA klinikos“ gydytoja gastroenterologė E. Jakubauskienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *