Mityba

Kaip skaniai pasigaminti maistą garuose

Garuose pagamintas maistas ne pats skaniausias. Tai mitybos specialistė Vaida Kurpienė girdi nuolat. Tačiau specialistė tikina, kad tinkamai pagaminti patiekalai kaip tik išlaiko tikrąjį skonį, kurį gali sustiprinti prieskoniai.

„Garuose maistas verda gana žemoje temperatūroje, todėl jame išlieka daugiau skaidulų ir jis neperverda. Taip verdamos daržovės išlaiko ryškią spalvą ir nesutęžta. Prieskonius dėkite vėliau – dešimt minučių prieš baigiant virti arba į jau pagamintą patiekalą“, – pataria V. Kurpienė.

Sveikos mitybos specialistė pasakoja pati garuose ruošianti ne tik daržoves, bet ir mėsą, kurią vėliau kelias minutes pakepa grilyje, jūrinę žuvį, kurios sūdyti apskritai nereikia, ir tokius desertus kaip varškės pudingas ar morkų keksiukai.

„Puikiai garuose galima pasigaminti grūdų košę, kurią dažnas mėgsta valgyti pusryčiams, bet skubant ryte košė dažnai išbėga iš puodo arba perverda. Tuomet didelė dalis gerųjų angliavandenių virsta paprastaisiais, greitai sukeliančiais alkį. Garuose pagaminta košė biresnė ir joje išliks daugiau skaidulų“, – sako mitybos specialistė, pati keturių asmenų šeimai gaminanti garuose orkaitėje. Tačiau patiekalus garuose galima ruošti ir garpuodyje. O, pavyzdžiui, lašišą – tiesiog įdėjus į metalinį sietelį virš verdančio vandens puode ir uždengus dangčiu.

Trys V. Kurpienės receptai

Lašiša garuose

Taip paruošta lašiša tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir ant sumuštinio, ir salotoms su pavasariškais žalumynais. Reikės lašišų filė pagal valgytojų skaičių. Prieskoniais gardinkite jau paruošę ir paragavę, nes ši žuvis ir taip stipraus skonio. Prieskonių gali visai neprireikti.

• Nuplaukite ir nusausinkite žuvį, įdėkite į garinimo indą ar orkaitę.
• Pagarinkite tik tiek, kad žuvies dalys pradėtų viena nuo kitos skirtis, paspaudus turi atrodyti, jog slysta. Tuomet žuvis bus skaniausia.
• Patiekite su šviežių daržovių salotomis.

Vištiena garuose

Taip paruošta vištiena ar kita paukštiena man yra gardžiausia, nes mėsa minkštutė ir sultinga. Laisvai augintą vištą nuplaunu, nusausinu, ištrinu druska su česnaku. Taip pamarinuotos nelaikau, nes druska ištrauktų vandenį ir mėsa taptų kieta. Pašaunu į orkaitę kepti garuose tol, kol mėsa ima skirtis nuo kaulų. Dažniausiai gaminame naminę vištieną, todėl pirmas etapas užtrunka ilgokai, apie porą valandų. Fermoje auginta paukštiena turėtų iškepti greičiau.

Kitas žingsnis – grilis arba trumpas pakepimas su pučiamu oru, kad gražiai pagelstų odelė. Venkite skrudėsių, nes tai kenksmingos medžiagos.

Obuoliai garuose 

Ingredientai vienai porcijai:

• Obuolys
• Šaukštelis medaus ar nerafinuoto cukraus (nebūtinai)
• 0,2 š. cinamono
• Saujelė razinų
• Mėgstami riešutai
• Šviežiai tarkuotos citrinos žievelės žiupsnelis
• Citrinos sultys pagal skonį
Gaminimas:
• Nupjaukite obuolio viršūnę kaip kepurėlę ir išskobkite vidurį su sėklomis.
• Į vidų suberkite sutraiškytus riešutus, razinas ir medų su cinamonu.
• Užvožkite kepurėlę ir garinkite 15–25 minutes.