Kaip skrandžiui padėti išgyventi švenčių periodą

Man Carving Turkey at Christmas DinnerArtėjantis šventinis periodas – nelengvas išbandymas skrandžiui: jiems teks „atlaikyti“ tradicinę šeimos Kūčių ir Kalėdų vakarienę, vizitus pas draugus švenčių dienomis, o galiausiai – Naujųjų metų vakarėlį. Dietologė Kristina Jasmontienė pateikia aštuonis patarimus, kurie Jūsų virškinimo sistemai padės lengviau išgyventi šį šventinį laikotarpį.
1. Artėjant šventinei vakarienei jokiu būdu nebandykite „taupyti“ kalorijų – visą dieną alkti, o vakare atsivalgyti. Tokiu atveju garantuotas persivalgymas ir skrandžio skausmas. Be to, užuot ragavę visų ant stalo esančių patiekalų, geriau išsirinkti 2-3 patraukliausius. Jei šie patiekalai kaloringi, įsidėkite mažesnę porciją. Dėl skrandžio skausmo dažniausiai kalta ne silkė ar balta mišrainė, bet per didelis suvalgyto maisto kiekis ar organizmui neįprastas pernelyg riebus maistas.

2. Nepamirškite, kad organizmas sunkiausiai virškina būtent riebų maistą. Todėl gaminant maistą patariama vartoti daugiau skonį suteikiančių žolinių prieskonių ir vietoj riebių padažų ar majonezo rinktis augalinius aliejus. Net tokius įprastus lietuvių stalui patiekalus kaip silkė ar salotos galima paruošti su aliejumi ar prieskoninėmis žolelėmis. Verta pagalvoti ir apie sveikesnius desertus – riebų tortą pakeisti desertu iš vaisių.

3. Dažna blogesnio virškinimo ir apskritai blogesnės bendros savijautos per šventes priežastis, kad vandenį švenčių periodu pakeičia kiti gėrimai – gazuoti vaisvandeniai, alkoholiniai gėrimai ir pan. Tai nėra sveika, bet, žinoma, svarbiausia – saikas. Kovojant su sunkumo jausmu skrandyje jums ypač padės natūralus bikarbonatinis mineralinis vanduo, jis taip pat ir pagerins virškinimą. Vieni iš geriausiai žinomų bikarbonatinių vandenų pasaulyje yra šie: „Borjomi“ (Gruzija, 3880 mg bikarbonatų litre), „Appolinaris“ (Vokietija, 1800 mg bikarbonatų litre), „Campilho“ (Portugalija, 1479 mg bikarbonatų litre).

4. Vakarienės metu labai svarbu vizualiai įvertinti valgomo maisto kiekį. Tai nesudėtinga padaryti, jei ketinamą suvalgyti maistą ar užkandžius sudėsite į vieną lėkštę. Taip įvertinsite porcijos dydį ir įsitikinsite, kad neįsidėjote per daug ar per mažai. Jeigu užkandžiaujate nesidėdami maisto į lėkštę, vis tiek stenkitės stebėti, kiek valgote – vakare suvartotas maistas, sudėjus viską, neturėtų viršyti įprastos porcijos.

5. Jeigu ryte jaučiate pagirias, būtinai sočiai papusryčiaukite. Tokiems pusryčiams labiausiai tinka košės, neriebūs pieno produktai, vaisiai ir t. t. Be to, kamuojant pagirioms tinka saldesnis maistas. Taip pat Jūsų organizmą nudžiugins ir maisto produktai, kuriuose daug vitamino C: serbentai, kiviai, greipfrutai, citrinos ir kiti vaisiai. Į mitybos racioną pravartu įtraukti ir maisto produktus, turinčius daug kalio ir magnio. Tai tie patys vaisiai, taip pat daržovės, jūros gėrybės.

6. Jaučiant pagirias, svarbu ne tik maistas. Būtina kompensuoti netektus skysčius. Paprastai pasigaminamas ir kankinant pagirioms labai vertingas gėrimas – medumi saldinta arbata. Taip pat rekomenduojama gerti natūralų bikarbonatinį mineralinį vandenį, jis padės lengviau トpakelti“ neigiamą alkoholio poveikį, palengvins pagirias. Subalansuotas, tinkamas maistas ir gėrimai greičiau padės pasijusti geriau.

7. Po šventinio periodo tikrai nereikia iš karto pulti laikytis griežtos dietos – tai būtų tik dar vienas išbandymas organizmui. Nuosekliai grįžkite prie tinkamų įpročių – valgykite reguliariai, tinkamo dydžio porcijas, maistą ruoškite sveikai, vartokite pakankamai skysčių. Tada pasijusite geriau, o papildomi kilogramai palengva dings.

8. Jei po šventinio periodo jaučiate sunkumą skrandyje, galbūt verta pagalvoti apie iškrovos dieną. Tai neturėtų būti badavimas, tą dieną tiesiog valgykite reguliariai, bet mažiau. Rinkitės vaisius, daržoves, liesus pieno produktus, būtinai gerkite pakankamai vandens. Iškrovos dienas galima daryti reguliariai – jos naudingos organizmui, tačiau tai reikėtų daryti ne dažniau nei kartą per savaitę.