Kodėl būtinas cukrus?
Energiją gauname iš kalorijų, kurių turi kiekvienas maisto produktas. Tiesa, vieni produktai jų turi daugiau. Todėl, kad ne tik gautume visų medžiagų, bet ir nesuapvalėtų kūno formos, turime išdeginti tiek pat kalorijų, kiek suvartojame. Jei kalorijų išeikvojame daugiau – svoris krenta, o jei mažiau – auga.
Gydytojos dietologės Linos Viniarskaitės teigimu, energijos balansą geriausia reguliuoti mityba ir fiziniu krūviu: „Vertėtų žinoti, kiek per dieną reikia energijos ir reguliuoti maisto kiekį. Su maistu gaunamos energijos kiekis turi atitikti sunaudojamą kiekį, tuomet nereikės sukti galvos dėl svorio. Renkantis maisto produktus patartina vadovautis mitybos piramide“,- sako L. Viniarskaitė.
Noriu saldumynų
Dauguma griežtai figūra besirūpinančių žmonių stengiasi vartoti kuo mažiau angliavandenių, nes įsitikinę, kad būtent jie kalti dėl papildomų kilogramų. Tačiau angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis, ir jų reikia kasdien. Viena populiariausių angliavandenių rūšių – cukrus, todėl laikantis dietos patariama jo valgyti kuo mažiau. Tačiau ką daryti smaližiams? Jiems be kasdienės saldumynų dozės gyvenimas nemielas, o kava be cukraus neskani?
Dalį cukraus galime pakeisti saldikliais. Jie tinkamiausi sergantiesiems diabetu, nes nedidina gliukozės kiekio kraujyje. Saldikliai, kurie daug saldesni už cukrų, tinka ir sergantiesiems širdies bei kraujagyslių ligomis, kuriems svarbu sureguliuoti su maistu gaunamos energijos kiekį.
Cukrus būtinas
Visiškai atsisakyti angliavandenių negalima. „Beveik pusę kalorijų turėtume gauti iš angliavandenių, kuriems priskiriamas ir cukrus. Angliavandeniai – būtinas organizmui energijos šaltinis. Jie aktyviai dalyvauja medžiagų apykaitoje. Organizme cukrus skyla į fruktozę ir gliukozę. Pastaroji – būtina smegenims bei kitiems žmogaus organams funkcionuoti. Žinoma, vartodami per daug cukraus galime nutukti, susirgti cukriniu diabetu, didelis cukraus kiekis kenkia dantims, didinai rūgštingumą“,- perspėja L. Viniarskaitė.
Cukraus rūšys
Cukraus pasaulyje yra daugybė rūšių. Populiariausias – kristalinis baltasis cukrus, gaminamas jau nuo1840 metų, jis specialiai rafinuojamas. Mažiau išvalytas – rudasis cukrus. Jo sudėtyje išlikę daugiau cukranendrių dalelių bei organizmui naudingų medžiagų. Tačiau vartojant saikingai nesvarbu, kokios spalvos cukrų rinksitės.
Mažiau vartojamos cukraus rūšys – cukraus pudra, stambieji cukraus kristalai. Į uogienes dažnai dedama fruktozė – natūralus cukrus, kurio gausu meduje, vaisiuose ir uogose. „Natūralūs cukraus pakaitalai – medus ar fruktozė, dažnai naudojami vietoj cukraus, tačiau turi beveik tiek pat kalorijų“,- pastebi L. Viniarskaitė.
Viskas gerai su saiku
Natūralaus cukraus gausu vaisiuose. Pavyzdžiui, nedidelėje vynuogių kekėje – 20 gramų cukraus, apelsine – 23, o apelsinų sulčių stiklinėje – net 51 gramas cukraus. Tad neapsigaukite – jeigu visą dieną valgote vien vaisius, galite gauti taip pat daug kalorijų ir energijos.
Taigi, be cukraus sutriktų darni organizmo veikla, o dėl energijos trūkumo nuolat norėtųsi miego. Nors saldų maistą patartina valgyti iš ryto ir dieną, nesijaudinkite, jei vakare išgėrėte skardinę gaiviojo gėrimo ar savaitgalį suvalgėte gabalėlį saldaus pyrago. Svarbiausia, cukrų, kaip ir bet kurį kitą produktą, vartoti su saiku. Tik valgydami įvairius maisto produktus, gausime reikiamų vitaminų, mineralų ir kitų būtinųjų medžiagų.