Kava padeda apsisaugoti nuo diabeto

Kava ir diabetas„Kava mažina kepenų pasipriešinimą insulinui ir gali sumažinti antrojo tipo diabeto riziką“, – teigia kompanijos „Nestlé“ mokslininkai atlikę tyrimą kartu su Lozanos universiteto ligonine ir Berno universitetu. Sužinota naujų faktų apie apsauginį kavos poveikį.

Įvairūs tyrimai jau anksčiau nustatė tiesioginį ryšį tarp kavos vartojimo ir retesnio sergamumo antrojo tipo diabetu. „The American Journal of Clinical Nutrition“ žurnale pristatytas šis mokslininkų  atliktas tyrimas pirmą kartą atskleidė, kad ir tirpios kavos vartojimas sumažina kepenų pasipriešinimą insulinui. Šis pasipriešinimas – pagrindinė antrojo tipo diabeto ir širdies bei kraujagyslių ligų priežastis.

Prieš kurį laiką atlikta analizė, kurioje apžvelgtas 31 atvejis, patvirtino, kad ryšys tarp kavos vartojimo ir retesnio sergamumo antrojo tipo diabetu yra statistiškai reikšmingas.

Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė taip pat įsitikinusi, kad kava turi teigiamų savybių. Pasak jos, šios savybės turi būti įrodytos moksliškai, tačiau galima teigti, jog kavos vartojimas išties daro teigiamą įtaką kepenų veiklai.

„Taip, tokių duomenų, kad kava gali sumažinti kepenų pasipriešinimą insulinui esama. Be to, saikingas kavos vartojimas sulėtina kepenų fibrozės progresavimą, tad kepenų ligomis sergantiems žmonėms pasimėgauti kava naudinga“, – teigė gydytoja.

Ir tirpi, ir be kofeino

Mokslininkai taip pat teigia, kad teigiamą poveikį sergantiesiems diabetu turi ir kava be kofeino. Manoma, kad, apsauginį poveikį gali turėti ne kofeinas o kiti kavos elementai, pavyzdžiui, kavoje esanti polifenolio chlorogeno rūgštis.

Ištirta trijų skirtingų tirpioji kava – dviejų rūšių – su ar be kofeino ir su dideliu chlorogeninės rūgšties kiekiu ir viena, kurioje chlorogeninės rūgšties kiekis normalus. Ištyrus 13 sveikų vyrų, pirmą kartą buvo įrodyta, kad tirpios kavos vartojimas žymiai sumažina kepenų pasipriešinimą insulinui.

Klausimų liko

Mokslininkų atlikta studija aprašo ir kavos poveikį diabeto simptomams kepenyse: fiziologinis poveikis buvo pastebėtas sukeliant pasipriešinimą insulinui sveiko žmogaus organizme. Todėl toliau ketinama tirti žmones, kenčiančius nuo nuolatinio pasipriešinimo insulinui.

Įdomiausia, kad teigiamas poveikis nėra tik dėl kofeino ar chlorogeninės rūgšties. Jis gali būti susijęs su kitais bioaktyviais kavos komponentais. Juos bus siekiama išsiaiškinti kitų tyrimų metu.