Kepsniai ant grotelių – ar visada saugūs?
Vasarą malonu pasimėgauti gamtoje ant grotelių keptais šašlykais, dešrelėmis ir kitais gardumynais. Tik gaminant gamtoje nedera pamiršti pagrindinių higienos taisyklių. Gaminti maistą lauke ne taip paprasta kaip namuose: reikėtų iš anksto pasirūpinti, kad maisto produktus galėtume laikyti šaltai bei nusiplauti rankas. Tik taip išvengsime pavojingų apsinuodijimų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė primena maisto gaminimo lauke taisykles.
Plaukite rankas
Būtinai plaukite rankas: prieš ruošdami valgį, gaminimo metu, pasinaudoję tualetu. Visada nuvalykite maisto ruošimo įrangą ir paviršius. Jeigu negalite nusiplauti rankų, į gamtą pasiimkite vienkartinių drėgnų dezinfekuojamųjų servetėlių. Maisto produktus stenkitės liesti įrankiais.
Mėsą laikykite šaltai
Žalią mėsą bei kitus greitai gendančius produktus laikykite ne aukštesnėje kaip +2 – +6C temperatūroje. Marinuotus bei produktus vakuuminėje pakuotėje taip pat reikėtų laikyti šaltoje vietoje. Nevalgykite maisto produktų, kurių galiojimo terminas pasibaigė. Laikyti maisto produktus geriausia nešiojamuose šaldymo krepšiuose ar specialiose dėžėse su ledo gabaliukais. Jeigu jų neturite, maistą pirkite artimiausioje parduotuvėje. Neapruoštus kepsnius bei kitus mėsos produktus prieš kepdami laikykite atskirai nuo kitų maisto produktų, geriausia – originalioje pakuotėje. Nelaikykite maisto aplinkos temperatūroje. Mėsą, žuvį bei daržoves marinuokite vėsioje vietoje.
Gerai iškepkite
Ypač svarbu gerai iškepti maltos mėsos kepsnelius ir didesnius mėsos gabalus. Patikrinkite, ar mėsos ar paukštienos išskiriamos sultys šviesios, bet ne rožinės spalvos. Neragaukite termiškai neapdorotos maltos mėsos. Ypatingai kruopščiai kepkite, bet neprideginkite produktų, kuriuos valgys vaikai. Pridegusiame maiste gali būti kenksmingų sveikatai policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAA) junginių. Kepsninių degimo skystį naudokite pagal instrukciją ir nepamirškite, kad pušies kankorėžiai netinka kepsninėms uždegti.
Pagamintus ir neapruoštus maisto produktus laikykite atskirai, naudokite skirtingus indus bei įrankius – kad ant iškepto maisto nepatektų bakterijos. Neišpilkite žalios mėsos marinato ant rankų ar paruošto valgyti maisto.
Kruopščiai išplaukite indus bei įrankius, kuriuos naudojote žalios mėsos, žuvies ar daržovių ruošimui, nes juos naudosite paruoštam maistui.
Keptiems produktams naudokite kepimo žnyples. Jas valykite, kai iškepsite vienos rūšies produktus, pavyzdžiui, kepsnius, prieš kepdami daržoves.
Valgykite šviežią maistą
Gamtoje nelaikykite ir nevalgykite maisto likučių. Šviežią maistą stenkitės suvartoti kuo greičiau.
Kepant mėsą, kurios sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nitritų likučiai su aminais ir amino rūgštimis sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Svarbi nitrozaminų susidarymo sąlyga- aukšta (aukštesnė nei 110 C) temperatūra. Nitritai mėsoje naudojami jau daug dešimtmečių. Jie konservuoja bei apsaugo nuo mikrobų mėsos produktus, visų pirma sterilizuotus. Taip pat slopina ir botulizmą sukeliančių Clostridium botulinum bakterijų dauginimąsi. Nitritai ir nitratai apsaugo maisto produktus nuo gedimo. Daugumoje šalių, taip pat ir Lietuvoje, šių medžiagų (jos vadinamos kalio ir natrio druskomis) vartojimas ribojamas ir reglamentuojamas įstatymų.
Galite nusipirkti ir mėsos gaminių be nitritų. Jie neturi įprastos rausvos spalvos, bet juos galima kepti aukštoje temperatūroje.
Ką daryti, kad kepant mėsą ant grotelių nesusidarytų pavojingi junginiai?
– Kepkite produktus be nitritų.
– Kepamą mėsą ar jos produktus suvyniokite į foliją: jie bus apsaugota nuo tiesioginės liepsnos.
– Kepkite specialiose pakuotėse, ant grotelių.
– Kad mėsa neapdegtų ir neapanglėtų, kepkite žemesnėje temperatūroje.
– Jeigu vis dėlto produktai apdegė, būtinai nupjaustykite apdegusias vietas.