Sveika gyvensena

Šaltinio, stalo ar natūralus mineralinis vanduo?

Koks vanduo kokybiškasAr susimąstome parduotuvėje, kuo skiriasi   įvairios vandens rūšys: šaltinio, stalo ar natūralus mineralinis vanduo? Kaip renkamės – pagal reklamą etiketėje, ar skaitome joje pateikiamą informaciją? Juk įvairios geriamojo vandens rūšys daug kuo skiriasi. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Lipnickas aiškina, kad į butelius išpilstytas geriamasis vanduo skiriasi skoniu, naudingųjų medžiagų kiekiu ir net kvapu.

Šaltinio ir natūralus mineralinis vanduo – panašūs
Šaltinio vanduo panašus į natūralų mineralinį vandenį. Mat ir vienas, ir kitas požeminis. Šie vandenys susidaro švarioje aplinkoje ir  neapdorojami dezinfekcinėmis medžiagomis. Be to jie išpilstomi į pakuotes vandens gavybos vietoje. Šaltinio ir natūralus mineralinis vanduo yra natūralios cheminės sudėties. Jame ištirpusios žmogaus organizmui naudingos mineralinės medžiagos ir mikroelementai.

Skirtingu metu išgauto šaltinio vandens mineralinių medžiagų kiekis gali šiek tiek skirtis, todėl šio vandens cheminės sudėties nereikalaujama nurodyti etiketėje. Natūralaus mineralinio vandens gamtinės savybės turi išlikti visada tos pačios, todėl jo išgavimas ir paruošimas itin griežtai kontroliuojamas.

Pasak A. Lipnicko, šių rūšių vanduo iš gręžinio tiesiai patenka į specialius filtrus ir išpilstymo įrangą – gavybos metu jis neturi sąlyčio su oru. Taigi natūralus mineralinis vanduo saugus nuo mikrobiologinės taršos. Tokio vandens negalima dezinfekuoti, konservuoti, dėti kitų priedų, išskyrus anglies dvideginį. Todėl ir išpilstytą į butelius jį geriame tokį pat kaip ir šaltinyje.

Saugus ir kokybiškas geriamasis vanduo
Stalo vanduo gaminamas kitaip negu šaltinio ir natūralus mineralinis, todėl turi kitokių savybių. Tai geriamasis vanduo sumaišytas su natūraliu mineraliniu arba šaltinio vandeniu. Jeigu mineralinių medžiagų vandenyje daug, jis gali būti skiedžiamas geriamuoju arba atvirkščiai: į mažai šių medžiagų turintį vandenį pridedama sausų mineralinių medžiagų. Beje, stalo vanduo dažnai aromatizuojamas kvapiosiomis medžiagomis.
Stalo vandens mineralinių medžiagų sudėtis pakitusi, taip pat ir skonis. Gamintojo įsikišimas ir sudaro esminį natūralaus mineralinio vandens ir stalo vandens skirtumą. Tačiau bet kuris geriamasis vanduo puikiai tinka kasdieniam vartojimui”, – paaiškina A. Lipnickas.
VMVT Maisto skyriaus specialistas rekomenduoja renkantis fasuotą vandenį, atidžiai perskaityti etiketes ir sudėtinių dalių pavadinimus. Kūdikių maistui rekomenduojamas natūralus mineralinis arba šaltinio vanduo, kurio etiketėje nurodyta, kad jis „Tinka kūdikių maisto gamybai”.

Ar mus pasiekia saugus ir kokybiškas vanduo?  
Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atliekama daugiau kaip 400 fasuoto vandens laboratorinių tyrimų. Vertinama vandens kokybė, bendra mineralizacija, ar mineralinės medžiagos, ženklinimas atitinka teisės aktų reikalavimus. Tikrinamas ir iš trečiųjų šalių, ir Europos Sąjungos valstybių importuojamas, taip pat Lietuvoje gaminamas vanduo.
A. Lipnickas apibendrina:  kelių pastarųjų metų tyrimų rezultatai patvirtina, kad Lietuvos prekybos vietose siūlomas kokybiškas geriamasis vanduo. Vos 4 proc. mėginių neatitinka reikalavimų ar gamintojo deklaruojamų rodiklių.

Informacijos šaltinis www.vmvt.lt