Mityba

Stiklinėje jogurto – paros cukraus norma

Kodėl cukrus kenkiaDaug rašyta, kad saldumynus, pyragus, gėrimus ar kitus maisto gaminius, kuriuose gausu cukraus, turime vartoti saikingai. Norėdami sumažinti cukraus kiekį maiste, turite mažiau vartoti saldintų gaiviųjų gėrimų, kompotų, sulčių ir netgi geriamųjų jogurtų – primena Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai. Gėrimų porcijos dažniausiai yra didesnės nei maisto ir jų lengva suvartoti daug.

Sveikiausia paros cukraus norma- 6 arbatiniai šaukšteliai

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartojamų laisvųjų cukrų kiekį sumažinti iki mažiau nei 10 proc. bendrojo dienos energijos kiekio, o sumažinus dar 5 proc. arba maždaug iki 25 gramų (6 arbatinių šaukštelių), būtų papildoma nauda sveikatai.

Laisvieji cukrūs – tai monosacharidai (gliukozė, fruktozė) ir disacharidai (sacharozė -cukrus), kuriais maistą ir gėrimus pagardina gamintojai, virėjai ar patys vartotojai, taip pat jų yra natūraliai meduje, sirupuose, vaisių sultyse ir vaisių sulčių koncentratuose.

Per daug cukraus nėra palanku sveikatai. Dažnas tokių maisto produktų vartojimas gali paskatinti dantų ėduonį, ypač jeigu prasta burnos higiena.

Saldumynų mėgėjai gali susirgti

Mokslinių tyrimų duomenimis, didelis cukrų kiekis gali padidinti kraujo serumo trigliceridų koncentraciją, neigiamai veikti gliukozės ir insulino atsaką. Dėl to didesnė aterosklerozės, kraujotakos sistemos ligų, antro tipo cukrinio diabeto rizika.

Kai maiste yra daug angliavandenių ir energijos gauname daugiau negu reikia organizmui, angliavandeniai virsta riebalais, taigi nutunkame.

Kiek stiklinių saldinto vandens arba jogurto išgeriate?

Kasdien reikia išgerti 1,5-2 litrus vandens. Visgi, daugelis geria ne vandenį, o saldžius gėrimus. Visuose saldžiuose gėrimuose yra 10-12 procentų cukrų. Tai reiškia, kad stiklinėje saldaus gėrimo yra 25-30 g cukraus. Be to, dažniausiai neapsiribojama viena stikline, nes pakuotėje yra daugiau gėrimo (330 ar 500 ml), o tiek nesunkiu išgerti išsyk.

Vaikai ir jaunimas ypač mėgsta geriamąjį jogurtą. Buvo išanalizuotas  visų vienoje prekybos vietoje rastų geriamųjų jogurtų cukraus kiekis (24 pavadinimų jogurtai).

Geriamųjų jogurtų etiketėse nurodytas cukraus kiekis 100 ml produkto svyruoja tarp 5,8 ir 21,5 g. Beje, šie kiekiai – kraštutiniai, tik viename iš 24 jogurtų buvo 5,8 g, dviejuose (to paties prekių ženklo) – 21,5 g. Vidutinis cukrų kiekis 100 ml geriamojo jogurto – 11 g (mediana – 10,2 g). Nesunku paskaičiuoti, kad stiklinėje jogurto yra per 25 g cukraus, t. y. tiek, kiek per parą rekomenduoja suvartoti Pasaulio sveikatos organizacija.

Visoje Europos Sąjungoje 2016 m. gruodžio 13 d. įsigaliojo reikalavimas maisto produktų etiketėse pateikti maistingumo deklaraciją, o joje nurodyti ir 100 g ar 100 ml produkto esantį cukrų kiekį.

Taigi, skaitykite maisto produktų etiketes ir rinkitės tuos, kurių sudėtyje mažiau cukrų.