Sveika gyvensena

Kaip neapsinuodyti bobausiais?

BobausisJau senovėje grybai buvo vertinami dėl maistinių ir kulinarinių savybių, taip pat jie buvo naudojami kaip vaistai. Šiandien, kaip teigia Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė, žinoma, kad grybai naudingi sveikatai dėl maistinių medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, fosforo, geležies, vitaminų.

Tūkstančiai grybų renkami valgyti, tačiau reikia nepamiršti, kad kai kurie grybai pavojingi, kiti net nuodingi. Pastariesiems priskiriamas pavasarinis gurmanų mėgstamas grybasvalgomasis bobausis (lot. Gyromitra esculenta, angl. False morel, Beefsteak mushroom, vok. Frhjahrslorchel).

Valgomasis bobausis

Bobausio kepurėlė beformė, vingiuotai raukšlėta, išauga iki 10 cm aukščio ir iki 15 cm pločio. Jaunesnių bobausių kepurėlė ruda, senesnių – juodai ruda. Kotas 3-8 cm ilgio, 2-3 cm storio, baltas, gelsvas arba pilko atspalvio, jaunų grybų pilnaviduris, senesnių tuščiaviduris, apatinė jo dalis suaugusi su žemėmis. Trama trapi, malonaus kvapo ir skonio.

Valgomasis bobausis mėgsta augti kerpiniuose pušynuose, kirtavietėse, miškų aikštelėse, gaisravietėse. Jei sausa, jis gali pajuoduoti, išdžiūti ir  ilgai išlieka miško paklotėje. Šie grybai nuodingi, nes turi giromitrino, kuris sukelia virškinimo ir nervų sistemos sutrikimus.

Bobausiai augantys trąšioje, puveningoje dirvoje ir lietingu oru, yra nuodingesni negu augantys smėlėtose dirvose ir sausu oru. Skirtingų formų bobausiai  irgi nevienodai nuodingi.

Bobausis – nuodingas grybas

Šviežių bobausių kilograme yra 1,2-1,6 g, o džiovintų – nuo 15 mg iki 6,4 g giromitrino. Giromitrinas neegzistuoja grynas, o atsiranda vykstant hidrolizei jau išrovus grybą.

Nuodas tirpus vandenyje, atsparus karščiui, tačiau verdant bobausius ilgiau nei 10 min. pašalinama apie 99,5 proc. hidrazinų (panašiai ir džiovinant). Nuodas labai lakus, jis ir lemia malonų ir stiprų bobausių kvapą. Nepavojinga ir labai sunkų apsinuodijimą sukelianti dozės skiriasi nežymiai. Pagal organizmo jautrumą nuodui, gali susirgti tik dalis valgiusiųjų šiuos grybus.

I. Stoškuvienė sako, kad mirtina giromitrino dozė: vaikams – 10-30 mg/kg, suaugusiems – 20-50 mg/kg. Toks toksino kiekis randamas 5 g džiovintų bobausių (po 14 dienų džiovinimo) arba 100 g 10 min. virtų grybų. Viename šviežiame bobausyje esantis giromitrino kiekis už maksimalų nepavojingą paros kiekį didesnis apie 1500-3000 kartų.

Apsinuodijimo simptomai

Apsinuodijus dažniausiai pykina, jaučiamas silpnumas, galvos skausmas, kartais vemiama, viduriuojama, prasideda pilvo skausmai, sunkiais atvejais galima gelta, traukuliai, koma ir kepenų nepakankamumas. Pirmieji simptomai atsiranda praėjus 2-12 val. po apsinuodijimo (besimptomis laikotarpis – iki 50 val.).

Dėl šios priežasties kai kurios tautos – vokiečiai, čekai, lenkai ir kai kurie kiti juos laiko nuodingais ir nerenka, o skandinavai, italai, kanadiečiai, estai, baltarusiai, priešingai- valgo ir džiaugiasi jų geru skoniu.

Valgyti – tik tinkamai paruošus

Bobausiai panašūs į kitą skanų grybą – valgomąjį briedžiuką (lot. Morchella esculenta), todėl renkant svarbu nesupainioti. Bobausius galima valgyti, tačiau reikia tinkamai paruošti.

Pirmą kartą rekomenduojama suvalgyti tik labai nedidelį kiekį, pvz., pusę kepurėlės.  Patikrinsite, ar nesate jautrus šiems grybams. Nors jautrūs nedaugelis, bet jei šių grybų paragavusiam jautriam žmogui gali prireikti medicininės pagalbos.

Kad bobausiai nesusargdintų, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai pataria:

Rinkite tik gerai pažįstamus grybus.

Grybus apdorokite tą pačią dieną.

Rinkdami valgomuosius briedžiukus nesupainiokite jų su bobausiais.

Neragaukite žalių (nevirtų) bobausių.

1 kg bobausių apvirti naudokite mažiausiai 3 litrus vandens.

Virkite grybus keisdami vandenį ne mažiau kaip tris kartus po 15 minučių, o nuovirą nupilkite.

Nuoviro negalima naudoti sriuboms, padažams ruošti ir panašiai.

Virdami vėdinkite patalpą, nes nuodai labai lakūs ir galite apsinuodyti įkvėpę garų.

Grįžę iš miško ir sutvarkę grybus, nusiplaukite rankas.

Džiovinant bobausius, juose esantis giromitrinas suyra ir išgaruoja, tad džiovintus grybus galima vartoti po 2 mėnesių.

Įtarus apsinuodijimą kuo skubiau kreipkitės į gydymo įstaigą.