Norite numesti svorio – padės riebalai
“Riebalai padeda deginti riebalus” – tokią išvadą padarė Australijos mokslininkai. Tyrimo metu paaiškėjo, kad omega-3 riebalų rūgštys ne tik padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, bet ir išlaikyti pageidaujamą svorį. Daugiausia šių riebalų rūgščių yra šaltųjų vandenų žuvyse.
Netikėti tyrimo rezultatai
Omega-3 nauda lieknėjimui susidomėta po Pietų Australijos universitete atlikto tyrimo. Mokslininkai analizavo 75 žmonių svorio ir riebalų masės pokyčius. Jie visi turėjo antsvorio arba buvo nutukę, juos kamavo padidėjęs kraujospūdis bei per didelis cholesterolio kiekis. Tyrimo dalyviai buvo suskirstyti į keturias grupes: pirmosios dvi grupės nuolat gavo omega-3 riebiųjų rūgščių turinčio tuno aliejaus, kitos vartojo tiek pat saulėgrąžų aliejaus, kuriame omega-3 nėra. Abi šios grupės buvo padalintos dar per pusę: vienos tris kartus per savaitę turėjo pasivaikščioti po 45 minutes, o kitos galėjo visiškai nesportuoti. Visi tyrimo dalyviai savo kasdienių mitybos įpročių nekeitė.
Po trijų savaičių, trijų tyrimo dalyvių grupių žmonės nepajuto pokyčių, o sportavusios ir vartojusios omega-3 riebalų rūgštis grupės dalyviai numetė maždaug po 2 kilogramus, tai pat sumažėjo viso kūno riebalų masė. Rezultatai nustebino dar ir todėl, kad tyrimo dalyviai beveik nepakeitė gyvenimo būdo bei įpročių ir sportavo lengvai.
Riebalų kaupimasis ant pilvo byloja apie rimtas problemas
Omega-3 padeda numesti svorio dėl keleto priežasčių. Omega-3 riebalų rūgštys DHR ir EPR mažina insulino, cukraus kiekį kraujyje, todėl padeda organizmui deginti riebalus. Tai suteikia daugiau energijos, atsiranda jėgų sportuoti ar atlikti fizinius pratimus.
Be to, mokslininkai pastebėjo, kad omega-3 riebalų rūgštys greitina medžiagų apykaitą- tai padeda gliukozę paversti energija, o ne kaupti ir saugoti riebalų pavidalo.
Tyrimais nustatyta, kad ant pilvo ir liemens besikaupiantys riebalai gali reikšti, jog greičiausiai organizmas gamina daug kortizolo arba streso hormono, kuris trukdo lieknėjimui. Kad kortizolo nebūtų per daug, reikėtų į dienos racioną įtraukti daugiau omega-3 riebalų rūgščių turinčių produktų.
Kur yra omega – 3 riebalų rūgščių
Omega-3 riebalų rūgštys yra nepakeičiamos, todėl jų gauname tik iš maisto. Jų šaltiniai – riebios žuvys: lašiša, sardinės, tunas, ančiuviai; linų sėmenų aliejus (tik ALR riebalų rūgštis), graikiniai riešutai, soja. Žmogaus mitybai ir sveikatai būtinos 8 omega-3 riebalų rūgštys: ALR, SDR, ETR(3), ETR, EPR, HPR, DPR, DHR. Bent trys porcijos riebios žuvies per savaitę organizmą aprūpina reikiamu gyvybiškai svarbių riebalų rūgščių kiekiu. Deja, ant lietuvių stalo žuvis vis dar retas patiekalas. Socialinių tyrimų centro duomenimis 2-3 kartus per savaitę žuvį valgo vos 10% šalies gyventojų.