Vasara

Gamtoje ne tik malonumai, bet ir stabligės pavojus

Stabligės pavojus- gamtoje ir namuoseNet menkiausiai susižeidus nešvariu aštriu daiktu galima užsikrėsti pavojinga infekcine liga – stablige. Labai atsargiems reikėtų būti dirbant žemės ūkio darbus ir laisvalaikiu gamtoje, tačiau užsikrėsti stablige galima ir įsipjovus nešvariu peiliu skutant bulves, remontuojant namus, įkandus gyvūnui.

Stabligė patenka per žaizdas

Laiku nesuteikus pagalbos stablige užsikrėtęs žmogus gali mirti. Stabligė – tai ūmi liga, kurios pagrindinis požymis įvairaus stiprumo raumenų spazmai. Šią infekciją atneša įvairūs gyvūnai, kurie stabligės sukėlėją išskiria su fekalijomis.  Stabligės sporos su dulkėmis gali patekti ant įvairių daiktų, odos. Į žmogaus organizmą užkratas patenka per net ir vos matomas, žaizdas, ypač užteršus jas žemėmis. Stabligė gali užklupti ir labai nušalus ar nusiplikinus galūnes. Patekę į žaizdą, ligos sukėlėjai pradeda gaminti stiprų nuodą, kuris sukelia raumenų spazmus, bet sergantieji stablige kitiems nepavojingi.

Nuo raumenų spazmų gali lūžti kaulai

Užsikrėtus pirmieji ligos požymiai dažniausiai pasirodo po savaitės, tačiau gali atsirasti tik po kelių dienų ar mėnesių. Patekęs į žaizdą ligos sukėlėjas pradeda daugintis ir gaminti egzotoksinus, kurie pažeidžia įvairias nervų sistemos struktūras ir sukelia stiprius raumenų susitraukimus. Liga prasideda pamažu. Iš pradžių gali trumpai patrūkčioti raumenys, „tirpti“ užkrėsta vieta. Vėliau atsiranda įvairaus stiprumo raumenų spazmai.

Šie spazmai trunka nuo kelių sekundžių iki kelių minučių ir labai skausmingi. Dideles raumenų grupes apimantys spazmai būna tokie stiprūs, kad lūžta kaulai. Dėl sunkių traukulių priepuolių gali pritrūkti deguonies (hipoksija) ir gresia mirtis.

Stabligė nedelsiant pradedama gydyti antibiotikais. Taip pat – antitetaniniu serumu (specialus serumas nuo stabligės). Kartu gydomi ir ligos simptomai – traukuliai, raumenų spazmai, skausmas.

Profilaktikos priemonė – skiepai

Pagrindinė nuo stabligės apsauganti priemonė yra vakcinacija. Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių stabligės vakcina vaikai yra skiepijami 6 dozėmis: pirma doze–2 mėnesių, antra – 4 mėnesių, trečia – 6 mėnesių kūdikis, ketvirta – 18 mėnesių, penkta – 6-7 metų ir šešta – 15-16 metų vaikas. Suaugusiesiems rekomenduojama pasiskiepyti dar kartą kas 10 metų. Skiepai nuo stabligės yra finansuojami valstybės lėšomis. Traumas patyrusiems žmonėms, kurie seniai nebuvo skiepyti stabligės vakcina, ji skiepijama kartu su serumu ar imunoglobulinu nuo stabligės. Persirgus stablige, apsauginis imunitetas neįgyjamas.

Parengė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro imunoprofilaktikos skyriaus specialistė Ieva Šebeliauskaitė.