Švara ir malonus kvapas šaldytuve

Kaip valyti šaldytuvąŠaldytuvo dureles varstome bent keliskart per dieną. Kaip laikyti produktus, kad jie ilgiau išliktų švieži? Kaip prižiūrėti šaldytuvą, kad blogas kvapas negadintų nuotaikos? Pataria „Electrolux“ buitinių prietaisų ekspertas Petras Gendvilis.

Kiekvienam produktui – sava vieta

Gendvilis atkreipia dėmesį, kad netinkamai laikomi maisto produktai – viena iš nemalonaus kvapo šaldytuve priežasčių. Produktai ilgiau išliks švieži, jeigu laikysite specialiai jiems skirtose šaldytuvo vietose.

„Temperatūra šaldytuve svyruoja ir pasiskirsto nevienodai. Viršutinėje šaldytuvo dalyje yra šilčiausia – gali būti apie 6-8 °C, o apačioje šalčiausia – nuo 2 iki 4 laipsnių, – sako specialistas. – Šviežius vaisius ir daržoves geriausia laikyti apatinėje šaldytuvo dalyje daržovių stalčiuose– ten, kur vėsiau ir drėgniau.“

Terminai priklauso nuo konkretaus vaisiaus ar daržovės, bet nederėtų produkto laikyti ilgiau nei savaitę. „Bulvės ir svogūnai nemėgsta šalčio, todėl šias daržoves patariama laikyti rūsyje, kur sausa ir pakankamai šilta, – patarė ekspertas. – Žemos temperatūros stalčiuose, kuriuose temperatūra yra arti nulio, mėsa ar žuvis ilgiau išlieka šviežia, neatsiranda nemalonių kvapų.“

Beje, ekspertas primena, kad informaciją apie produkto laikymo sąlygas rasite etiketėse ant pakuočių.

Prieš apsipirkdami sumažinkite temperatūrą šaldytuve

Gendvilis tikino, kad produktai taip pat ilgiau išliks švieži, jeigu šaldytuvą tinkamai paruošite dar prieš iškraudami pirkinių krepšį.

„Tereikia likus kelioms valandoms iki didesnio apsipirkimo temperatūrą šaldytuve sumažinti iki minimalios.  Iš parduotuvės parsinešti nauji produktai greičiau atvės, o papildoma šiluma nepakenks jau esančiam maistui“, – teigė ekspertas.

Minimalią temperatūrą šaldytuve patariama palaikyti dar kelias valandas, kol šaldytuvo turinys tinkamai prisitaikys prie temperatūros pokyčių.

Geriausi šaldytuvo valikliai vanduo, actas ir muilas

Gendvilis tikina, kad nepageidaujamų kvapų šaldytuve galima išvengti, o jeigu jie atsirado, nedera delsti.

„Blogi kvapai neatsiranda šaldytuvuose, turinčiuose anglies filtrus. Įmontuotas ventiliatorius tolygiai paskirsto šalto oro srautą ir išvalo nepageidaujamus kvapus, neleidžia jiems kauptis“, – sakė P. Gendvilis. Šaldytuvuose be tokio filtro skleidžiančius stiprų ir aitrų kvapą produktus geriau laikyti uždaruose indeliuose, o atsiradus nemaloniam kvapui – į pagalbą pasitelkti liaudiškas priemones.

„Šaldytuvo skyrių valykite su vandens ir acto mišiniu arba muilo ir vandens tirpalu, nedera nenaudoti šiurkščių šluosčių ar valiklių su chemikalais, o jeigu pastaruosius jau išbandėte –kruopščiai išplaukite šaldytuvą vandeniu“, – teigė P. Gendvilis. Ekspertas primena, kad šaldytuvo vidų reikėtų valyti reguliariai, bent keliskart per mėnesį.

Panaikinti blogą kvapą padeda malta kava, citrina ar ruginės duonos riekelė. Kavą reikėtų suberti į atvirą indą ir palikti šaldytuve, citriną – supjaustyti griežinėliais ir išdėlioti šaldytuvo lentynose, panašiai galima panaudoti ir ruginę duoną. Atidarius šaldytuvą, dvelks malonus kvapas, tačiau nepamirškite pasirinkto produkto po dviejų dienų pakeisti – sugerti kvapai taip pat gali erzinti nosį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *