Mityba

Ar visi dietiniai produktai sveiki?

Dietiniai produktai sveikataiPuikiai žinome, kad gera sveikata ir tobulos kūno linijos visų pirma priklauso nuo taisyklingos mitybos. Paprastai tokia mityba asocijuojasi su dietiniais produktais, kuriuose mažai riebalų ir cukraus.  Tačiau „7 Pack“ mitybos specialistė Eglė Vasiliauskaitė teigia, jog ne visi riebalai kenksmingi, net priešingai – jie gali būti labai naudingi, o prierašas „be cukraus“ ant produkto pakuotės gali slėpti kitus sveikatai kenksmingus priedus.

Bene didžiausias sveikos mitybos propaguotojų priešas yra riebalai, todėl, nusprendę koreguoti mitybą, visų pirma jų ir atsisakome. Mitybos specialistės teigimu, nedidelis riebalų kiekis reikalingas – tik būtina pasirinkti tinkamus produktus, kurie aprūpintų organizmą netukindami ir nedarydami žalos sveikatai.

„Riebalus būtų galima suskirstyti į dvi kategorijas: geruosius ir bloguosius. Geriesiems priklauso nesotieji riebalai: mononesotieji ir polinesotieji. Mononesotieji mažina bendrą cholesterolio kiekį ir stabdo oksidavimosi procesus ląstelėse, todėl atitolina organizmo senėjimą. Šių riebalų yra augalinės kilmės produktuose, tokiuose kaip rapsų aliejus, avokadai, sėklos bei riešutai. Kiti gerieji riebalai – polinesotieji. Jie padeda pašalinti cholesterolio perteklių ir sumažinti jo koncentraciją kraujyje. Šių riebalų galima aptikti tokiuose produktuose kaip lašiša, tunas, graikiniai riešutai. Gerieji riebalai gali sumažinti širdies ligų tikimybę, be to, jie yra mažiau kaloringi“, – teigė E. Vasiliauskaitė.

Specialistė pataria riboti „blogaisiais“ vadinamų, sočiųjų riebalų vartojimą. „Sotieji riebalai padidina kraujyje mažo tankio lipoproteinų kiekį, todėl gausiai vartojant sočiųjų riebalų rūgščių rizikuojama sirgti lėtinėmis, ypač – vainikinių širdies kraujagyslių, ligomis. Be to, gali sutrikti organizmo gebėjimas pašalinti iš kraujo cholesterolio perteklių. Iš šių riebalų rūgščių gaunamos energijos kiekis per parą neturėtų sudaryti daugiau kaip 10 proc., tačiau dietų besilaikantys žmonės dažnai nežino, jog sočiųjų riebalų gausu ne tik gyvulinės kilmės produktuose, bet ir jūros gėrybėse, pieno produktuose, kokoso, palmių aliejuose “, – perspėja mitybos specialistė.

Pastaruoju metu „sveikais“ vadinami saldumynai dažnai būna pagardinti saldikliais ar cukraus pakaitalais. Tačiau, specialistės teigimu, net ir kai kurie augalinės kilmės pakaitalai, pavyzdžiui, ksilitas ar sorbitas, turi nemažai kalorijų, todėl produktus, ant kurių puikuojasi užrašas „be cukraus“,  ji pataria rinktis apdairiai.

„Norint išvengti sveikatos problemų bei  išlaikyti kūno formas, geriausia rinktis natūralūs gamtinius produktus. Neapsigausite valgydami vaisius, daržoves, salotas, riešutus ir džiovintus vaisius ar jų mišinius. Pastaruosiuose yra organizmui naudingų riebalų, natūralių vitaminų – E ir B grupės, mineralų: geležies, kalcio, kalio, mangano“, – patarė E. Vasiliauskaitė.