Kaip prižiūrėti orkaites ir kaitlentes

Orkaičių ir kaitlenčių valymasVienas nemaloniausių darbų virtuvėje – valyti ant maisto ruošimo prietaisų prikepusius nešvarumus ar dėmes. Kaip tinkamai prižiūrėti viryklę ir orkaitę, kad darbo būtų mažiau, o virtuvės įranga ilgiau išliktų nauja ir graži? „Electrolux“ buitinių prietaisų ekspertas Petras Gendvilis atkreipia dėmesį, kad kaitlenčių ir orkaičių priežiūra – nėra sudėtinga, tereikia valyti laiku ir, žinoma, atsižvelgti į prietaiso savybes. Ekspertas pateikta virtuvės prietaisų priežiūros atmintinė palengvins kiekvienos šeimininkės buitį.

  1. Šiurkščių šluosčių nepirkite

Anot P. Gendvilio, kad orkaitė ar kaitlentė ilgiau atrodytų švari, o prietaiso paviršius išliktų nepažeistas, svarbiausia tinkamai parinkti valymo priemones.

„Venkite šiurkščių šluosčių, kurios gali pažeisti paviršių. Nenaudokite šveitimo kempinių, tirpiklių, šveičiamųjų produktų ar metalinių grandiklių. Prietaisas ilgiau išliks gražus, jei rinksitės minkštas šluostes ir specialius buitiniams prietaisams skirtus valiklius, geriausia – be abrazyvinių priedų, – patarė P. Gendvilis. – Ant stiklo keramikos pridegusį cukrų taip pat rekomenduojama valyti su specialiais tam prietaisui pritaikytais valikliais.“

Orkaitę reikėtų valyti reguliariai – joje kaupiasi nešvarumai, kurie gali sukelti nemalonius kvapus ir, žinoma, pakenkti prietaisui.

  1. Į kovą su prikepusiais maisto likučiais

Pasak P. Gendvilio, efektyviai kovoti su nešvarumais bus lengviau, jei atsižvelgsite į prietaiso savybes.

„Ant indukcinės kaitlentės išbėgę ar nukritę maisto likučiai neprisvyla, todėl juos paprastai ir greitai nuvalysite, – teigė P. Gendvilis. – O išsiliejus skysčiui ar nukritus maistui ant dujinės ar įprastos elektrinės kaitlentės, stenkitės jį kuo greičiau ir atsargiai pašalinti, kad neprisviltų. Tačiau tai darykite itin atsargiai – nenusideginkite.“

Itin stipriai pridegusius nešvarumus nuo kaitlenčių su keramikos paviršiumi sėkmingai pašalinsite su specialia grandykle, bet įsitikinkite, kad ši priemonė nebraižo ir tinka keramikos paviršiui valyti.

Orkaitėje prikepusiems maisto likučiams taip pat nereikėtų leisti užsibūti – valykite reguliariai ir nelaukite, kol dėmės įsisenės. Svarbiausia – valyti tik tada, kai prietaisas atvėsęs ir  tinkamomis valymo priemonėmis. Išbandykite ir liaudiškus metodus – atsiradusias riebalų dėmes užpilkite sodos tirpalu (tereikia sodą sumaišyti su vandeniu ir actu), palaukite ir nuvalykite švelnia šluoste.

  1. Naujausios technologijos – patogu ir lengva

Ekspertas pastebi, kad naujosios technologijos leidžia skirti dar mažiau laiko prietaiso priežiūrai.

„Pavyzdžiui, ant elektrinės indukcinės kaitlentės išbėgęs maistas nepridega, nes puodas šildomas elektromagnetiniu principu, šiluma perduodama tiesiai į puodą ir kaitlentės paviršius įkaista mažiau“, – teigė P. Gendvilis. – Dujinės kaitlentės su stikliniais paviršiais prižiūrimos lengviau nei įprastinės su metaliniu ar nerūdijančio plieno pagrindu, nes jų danga lengviau valoma ir atsparesnė braižymams.“

Anot P. Gendvilio, dėl inovatyvių sprendimų – patogiau galima išvalyti ir orkaitę. „Orkaičių valymą palengvina greitai nuimamos durelės ar durelių stiklai. Štai orkaitė, turinti katalitines sieneles, visus  nešvarumus ant savo sienelių sudegina įkaitinus ją iki aukštos temperatūros“, – teigė ekspertas. O jeigu orkaitė turi savaiminio išsivalymo pirolizės funkciją, pasibaigus programos darbui belieka drėgna šluoste nuvalyti tik pelenais virtusius nešvarumus.”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *